Allt viktigt om surf

UPPDATERAD

Här hittar du den viktigaste informationen om surf och data. Du kan läsa om de olika hastigheterna och vilka nät de olika operatörerna tillhör.

Vilken operatör har mest surf?

Många operatörer erbjuder idag fri surf till ett ganska billigt pris, till exempel så får du fri surf för 349 kronor per månad hos Chilimobil. Har man ett wifi tillgängligt så är det smartare att spara in de extra pengarna och gå för ett billigare alternativ. Kolla också upp vilken hastighet som operatörerna erbjuder, så att du får valuta för pengarna.

Vad har de olika operatörerna för surfhastigheter?

År 2017 jämförde Internetstiftelsen surfhastigheter inom Sverige (se tabell nedan). Datan kommer från mätningar i Bredbandskollens app för att ta emot data via 3G- och 4G-nät. Rapporten inkluderar mätningar från landsbygden och tänk på att du antagligen kan komma upp i mycket högre hastigheter om du bor i en storstad. Se hastigheterna som en jämförelse mellan mobilnäten snarare exakta sanningar, och tänk på alltid på att kolla upp täckning där du bor innan du bestämmer dig.

Mät din hastighet

Vilket nät använder operatörerna?

Comviq delar nät med Tele2, Telenor och Telia medan alla andra operatörer använder sig av ett nät var. I denna tabellen kan du se vilket nät respektive operatör tillhör, samt vilken genomsnittlig hastighet mobilnäten har.

Nät Operatör Hastighet*
Telia Fello, Halebop, MyBeat, Telia 36.5 Mbit/s
Tre Chilimobil, Hallon, Tre 29.0 Mbit/s
Tele2 Com Hem, Comviq, Penny, Tele2 27.7 Mbit/s
Telenor A3, Telenor, Universal, Vimla, 26.6 Mbit/s

*Genomsnittlig hastighet för att ta emot data via 3G-/4G-nät i hela Sverige, baserad på mätningar från Bredbandskollens app från år 2017


Surf inom EU/ESS, en jämförelse

Är du på semester i Europa är det idag inte ovanligt att du kan använda din surf precis som hemma, men det är ingen självklarhet. Om du till exempel har ett abonnemang med fri eller väldigt begränsad surf så är det troligt att din surfmängd inom EU och ESS (Island, Liechtenstein, Norge) är begränsad. Tabellen nedanför ger en överblick över operatörernas surfmängd inom EU. Tänk på att dessa priser gäller oftast bara i några månader.

Operatör EU surf per månad
A3 Varierar, läs mer
Chilimobil Som hemma, max 25 GB
Com Hem Som hemma, max 30 GB
Comviq Oftast som hemma men varierar, läs mer
Fello Som hemma
Halebop Som hemma
Hallon 15 GB
MyBeat Som hemma
Penny 12 GB
Telenor Som hemma, max 100 GB
Tele2 Som hemma, max 40 GB
Telia Som hemma, max 20 GB
Tre Som hemma, max 60 GB
Universal Mestadels som hemma, läs mer
Vimla 10 GB