Hur mycket data använder man?

UPPDATERAD

För att välja ett mobilt bredband eller mobilabonnemang som passar dig bäst bör du veta ungefär hur mycket surf du använder. Här kan du se hur mycket surf som olika tjänster drar.

Hur mycket data använder Netflix?

Enligt Netflix förbrukar du ungefär 1 GB per timme i standard kvalité (SD) och 3 GB per timme högsta kvalité (HD). Laddar du ner eller streamar en 2 timmar lång film i HD så drar det alltså 6 GB data, medans en serie på 60 minuter i normal kvalité drar ungefär 2 GB data.

Hur mycket data använder Spotify?

Lyssnar du på Spotify i en timme drar det mellan 40–150 MB beroende på ljudkvalitén du valt. De små videoklipp som ibland dyker upp när du lyssnar på en låt kallar Spotify för "Rörliga bilder" och "använder väldigt lite data" [1]. Spotify hävdar att dataanvändingen för videor är jämförbar med andra videotjänster, så kika på Netflix eller Youtube paragrafen för att få en uppskattning. Videor som dyker upp i vissa poddar kan du avaktivera genom att låsa din enhet.

Hur mycket data använder YouTube?

Du förbrukar ungefär 0.4 GB i timmen för en video i låg kvalité (480p), 1 GB i timmen för medium kvalité (720p) och 1.5 GB i timmen för hög kvalité (1080p). Till skillnad från till Netflix finns ingen officiell rapportering av förbrukning, då videor på YouTube ofta skiljer sig i till exempel bitrate och bilder-per-sekund (som i sin tur dataförbrukning).

Hur mycket data använder Facebook?

På Facebook bör du räkna med att du förbrukat ungefär 0.1 GB data efter en timmas surfande. Läser du mest text så använder du nog mindre än så men kollar du på många videor eller skrollar mycket så finns det också en möjlighet att det blir mer än så. Precis som med YouTube och Netflix så beror dataförbrukningen för videor på vilken kvalité du valt.

Så hur mycket data behöver man?

Det bästa tipset för att ta reda på detta är att se över din normala dataanvändning och välja ett abonnemang därefter. Ta reda på din förbrukning i till exempel din Android [2] eller Apple [3] enhet för att se hur mycket data just du använder. Det är idag mycket billigare med fri surf än det varit, men vill du spara pengar kan du alltid stänga av onödig användning eller sänkar kvalitén på ditt videotittande.