Bäst täckning 2021

UPPDATERAD

Vilken operatör har bäst täckning i 2021? Kampen mellan de svenska näten fortsätter, här får du den senaste informationen.

Jämförelse av täckningskartor

I bilden nedanför jämförs täckningskartor för 3G och 4G från Tele2, Telenor, Telia och Tre sida vid sida. Vi kan observera att det är jämt mellan Tele2, Telenor och Telia, och att Tre har bra täckning i storstäderna men dålig täckning i Norrland.

Jämför täckningskartor 2021 Jämförelse av de svenska näten (exklusive Net1). Täckningskartorna är hämtade 3/1-2021 och omfattar enbart 3G och 4G.

En introduktion till det svenska mobilnätet

Fram till år 1993 hade det statliga företaget Televerket monopol på det svenska mobilnätet [1]. År 1993 avskaffades monopolet och Televerket blev Telia [2]. Idag finns det fem operatörer i Sverige som äger andelar av det svenska mobilnätet: Telia, Telenor, Tele2, Tre och Net1 [3], resterande operatörer tar del av dessa nät.

Vilken operatör har bäst täckning 2021?

Telia har generellt sett bäst täckning år 2021 och Fello, Halebop, och My Beat använder sig av Telias nät. Även om Telia generellt sett har bäst täckning betyder det inte att det är det bästa nätet för alla. Till exempel kan Tele2 ha bättre täckning på vissa ställen. Eller om man bor i storstaden är täckning ofta inta ett problem, och det kan vara värt att lägga fokus på lägre priser och snabbare hastighet. Då kan operatörer i Tres nät istället vara intressant.

Telia vann senast i december ett pris för bästa nätet i Sverige [4]. Priset baserades på resultat från ett test som utfördes av det oberoende mätföretaget Umlaut. Telia vann även året innan ett pris för bästa nät [5], men likaså gjorde Tre [6] och Tele2 [4]. Olika tester utser alltså olika vinnare, och valet är inte självklart, men utöver oberoende test tycks Telia även etablerat gott förtroende hos många användare. Möjligen är det för att Telia är så väletablerat. I en SIFO-undersökning från April 2020 ansåg 67 procent (av 2038 personer) att Telia hade bäst nät, Tele2 kom tvåa med 8.5 procent [7].

Mycket har hänt sedan 1993 när monopolet avskaffades, konkurrensen har ökat och kvalitén på näten har förbättrats. Telia är populärt för att de fortfarande har generellt sätt bäst täckning. För somliga funkar dock andra operatörer bättre (t.ex. för storstadsbor). Reser du mycket eller bor du på landet så är det dock störst sannolikhet att Telia kommer funka bäst.

Bästa operatörer i Telias nät

Har du bestämt dig för Telias nät så finns det en del operatörer att välja emellan. Dessa operatörer har alltså samma täckning, men andra saker skiljer sig åt (så som support och pris). Är bra support viktigt för dig är Telia eller Halebop bra val, men är du intresserad av mycket surf till ett billigt pris kan Fello vara ett bättre val. Här kan du jämföra alla operatörer i Telias nät.

Vilka operatörer har 5G?

Idag erbjuder alla näten 5G. I tabellen nedan ser du vilka nät som erbjuder 5G och var. Mer information om generella hastigheter hittar du här.

Operatör Städer med 5G Totalt antal städer
Tele2 Stockholm innerstad, Göteborg, Malmö, Kiruna, Sälen, Västerås, Eskilstuna, Södertälje... (Läs mer) 38
Telia Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping... (Läs mer) 20
Tre Stockholm, Uppsala, Västerås, Helsingborg, Lund, Malmö. (Läs mer) 6
Tre Stockholms innerstad. (Läs mer) 1
Tabellen baseras på information från vardera operatörs hemsida, hämtad 3/1-2021.

Råd om täckning

Om du upplever dålig täckning hos din operatör och är bunden eller ointresserad av att ändra abonnemang finns det vissa saker du kan göra för att förbättra din täckning. På PTS hemsida kan du hitta råd om hur du kan förbättra din täckning.

Nollställ APN-inställningar

Har du problem med täckning eller ditt mobila nätväerk så kan det ibland hjälpa att återställa APN-inställningar. Genom att göra detta återgår du till operatörens standardinformation för APN. Läs mer om hur du nollställer APN-inställningar på iPhone och iPad här, och för Android här. Får du ett error bör du kontakta din operatör eller se om du kan hitta deras APN-inställningar online.