Bäst täckning 2021

UPPDATERAD

Vilken operatör har bäst täckning i 2021? Kampen mellan de svenska näten fortsätter, här får du den senaste informationen.

Jämförelse av täckningskartor

I bilden nedanför jämförs täckningskartor för 3G och 4G från Tele2, Telenor, Telia och Tre sida vid sida. Vi kan observera att det är ganska jämt mellan Tele2, Telenor och Telia, och att Tre har bra täckning i storstäderna men dålig täckning i Norrland.

Jämför täckningskartor 2021 Jämförelse av de svenska näten (exklusive Net1). Täckningskartorna är hämtade 3/1-2021 och omfattar enbart 3G och 4G.

En introduktion till det svenska mobilnätet

Fram till 1993 hade det statliga företaget Televerket monopol på det svenska mobilnätet [1]. År 1993 avskaffades monopolet och Televerket blev Telia [2]. Idag finns det fem operatörer i Sverige som äger en andel av det svenska mobilnätet: Telia, Telenor, Tele2, Tre och Net1 [3], resterande operatörer tar del av dessa nät.

Vilken operatör har bäst täckning 2021?

Telia har generellt sett bäst täckning år 2021. Utifrån detta kan du då välja mellan Fello, Halebop och My Beat som alla använder sig alla av just Telias nät. Bara för att Telia i det stora hela har bäst nät betyder det ju så klart inte att det är det bästa nätet för alla. Det kan vara så att, till exempel, Tele2 har bättre täckning just där du bor. Alternativt kanske du bor i storstaden och är mer intresserad av ett lågt pris och snabbt hastighet. Då kan operatörer i Tres nät istället vara intressant.

Telia vann senast i december ett pris för bästa nätet i Sverige [4]. Testet utfördes av det oberoende mätföretaget Umlaut och gick bland annat ut på att köra en bil genom Sverige för att mäta täckning och hastigheter på olika ställen. Telia vann även året innan ett annat pris för bästa nät [5], men likaså gjorde Tre [6] och Tele2 [4]. Olika tester ger alltså olika resultat, och valet är inte självklart, men utöver oberoende test tycks Telia även etablerat gott förtroende hos många användare. Troligtvis för att Telia är ett så väletablerade. I en SIFO-undersökning från April 2020 ansåg 67 procent (av 2038 personer) att Telia hade bäst nät, Tele2 var näst populärast med bara 8.5 procent [7].

Mycket har hänt sedan 1993 när monopolet avskaffades, konkurrensen har frodats och kvalitéten på alla nät är generellt sätt hög. Telia är populärt för att de fortfarande har störst täckning och kapacitet men det betyder inte att det är operatören som kommer funkar bäst för alla. Hos vissa funkar andra operatörer bättre, speciellt i storstaden. Reser du mycket eller bor du på landet så är det dock störst sannolikhet att Telia kommer funka bäst.

Bästa operatörer i Telias nät

Har du bestämt dig för Telias nät så finns det som sagt en del operatörer att överväga. Täckningen är då samma för dessa operatörer, men andra saker skiljer sig åt (så som support och pris). Är bra support viktigt för dig är Telia eller Halebop bra val, men mest intresserad av mycket surf till ett billigt pris kan Fello vara ett bra val. Om du är osäker så kan det vara hjälpsamt att jämföra alla operatörer i Telias nät , sida vid sida.

Vilka operatörer har 5G?

Idag erbjuder alla fyra näten 5G i någon utsträckning. I tabellen nedan ges en överblick av hur mycket varje nät satsat på 5G-nätet, och var det tillhandahålls. Mer information om generella hastigheter hittar du här.

Operatör Städer med 5G Totalt antal städer
Tele2 Stockholm innerstad, Göteborg, Malmö, Kiruna, Sälen, Västerås, Eskilstuna, Södertälje... (Läs mer) 38
Telia Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping... (Läs mer) 20
Tre Stockholm, Uppsala, Västerås, Helsingborg, Lund, Malmö. (Läs mer) 6
Tre Stockholms innerstad. (Läs mer) 1
Tabellen baseras på information från vardera operatörs hemsida, hämtad 3/1-2021.

Råd om täckning

Om du upplever dålig täckning hos din operatör och är bunden eller ointresserad av att ändra abonnemang finns det vissa saker du kan göra för att förbättra din täckning. På PTS hemsida kan du hitta råd om hur du kan förbättra din täckning.

Nollställ APN-inställningar

Har du problem med täckning eller ditt mobila nätväerk så kan det ibland hjälpa att återställa APN-inställningar. Genom att göra detta återgår du till operatörens standardinformation för APN. Läs mer om hur du nollställer APN-inställningar på iPhone och iPad här, och för Android här. Får du ett error bör du kontakta din operatör eller se om du kan hitta deras APN-inställningar online.